Een staande ovatie viel de ruim 120 zangers en muzikanten ten deel op zondag 6 november na afloop van de 36e editie van de concertreeks “Te gast bij Vriendenkring”. Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan had zangvereniging Vriendenkring twee mannenkoren, het Horster mannenkoor en de Leudalzangers uit Heythuysen, en Fanfare St. Barbara uit Sanderbout-Sittard uitgenodigd. Evenals bij Vriendenkring heeft Jan Mertens bij alle gezelschappen de muzikale leiding in handen.

Een gevarieerd programma met o.a. klassieke werken, soul, spirituals, volksliederen, country en popmuziek werd in een zeer goed gevuld Cultureel Centrum ‘De Haandert’ ten gehore gebracht. De Leudalzangers zongen o.a. “Steal Away”. Een Amerikaanse spiritual met prachtige samenzang gecomponeerd door een slaaf Wallace Willis. Fanfare St. Barbara speelde het afwisselingsrijke “Broken Sword” van Kevin Houben. Het Horster Mannenkoor zong het heerlijk countrynummer “Sixteen Tons”. De uitbuiting door mijneigenaars werd hier aan de kaak gesteld. Vriendenkring had succes met haar uitvoering van Gwahoddiad, een gospelsong gezongen in het Welsch dialect met pianobegeleiding van Gerald Wijnen.

Vooral de werken die de drie koren gezamenlijk uitvoerden met Fanfare St. Barbara oogstten zeer veel bijval. De uitvoering van ’The exodus song’ van E. Gold en ‘Choeur des soldats’ van Charles Gounod waren absolute hoogtepunten van de prachtige muziekmiddag die afgesloten werd met ‘The Awakening’ van J.M. Martin.

De presentatie en uitleg van de stukken werden op een zeer verdienstelijke wijze verzorgd door Huub Geurts. De pianobegeleiding was in handen van Gerald Wijnen en Wilbert Alberts die na afloop van een apetrotse voorzitter Maurice Houba een bos bloemen overhandigd kregen. Uiteraard werd ook dirigent Jan Mertens, het muzikale brein achter deze middag, onder een ovationeel applaus in de bloemen gezet.

Foto's: Els Timmermans

Klik op de foto om te vergroten.