zondag 10 december 2023
Lettergrootte

Kerstconcert in Missiehuis Steyl.

Op zondag 10 december geeft zangvereniging Vriendenkring een kerstconcert in de aula van ‘t Missiehuis te Steyl.
Die zondagmiddag concerteren Zangvereniging Vriendenkring onder directie van Jan Mertens en Vocaal Ensemble Campanella onder leiding van Jan Knaapen om 16.30 uur in de aula van dit karakteristieke kloostergebouw te Steyl. Beide zanggezelschappen zingen individueel een gevarieerd palet aan internationale kerstliederen, terwijl er ook werken tezamen gezongen worden.
Thari en Eline Knaapen verlenen eveneens hun solistische medewerking. Wilbert Alberts zorgt voor de begeleiding aan de piano.

Na afloop van het muzikale deel is er gelegenheid om gezellig na te praten onder het genot van gratis aangeboden koffie, kerstkoek en Glühwein. Mede dankzij de gastvrijheid van de religieuzen der SVD is dit jaarlijks terugkerend kerstconcert mogelijk in Steyl.
In plaats van entree wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd aan de gasten.

2019 Kerstmissiehuis

Kerstconcert in Missiehuis in 2019

 Klik op de foto om te vergroten.


 

Jan Mertens dirigeerde zijn Maestroconcert.

Op zondag 26 november was zangvereniging Vriendenkring een van de drie deelnemende muziekverenigingen aan het ‘Maestroconcert’. Samen met het muziekkorps St. Barbara uit Sittard-Sanderbout en het organiserende mannenkoor De Leudalzangers werd een concert gegeven onder leiding van Maestro Jan Mertens die de muzikale leider is van de drie gezelschappen. Het concert vond plaats in de grote zaal van Cultuurpodium De Bombardon in Heythuysen.

Gezien de enthousiaste reacties van het publiek kunnen we spreken van een zeer geslaagd concert waarbij meer dan 100 zangers en muzikanten tegelijk acte de présence gaven. Dit noopte de organisatie om de toeschouwers op en vóór het podium te laten plaatsnemen terwijl St. Barbara, de Leudalzangers en Vriendenkring een plaatsje kregen in de grote zaal.

Naast een aantal gezamenlijke werken, waaronder ‘The Rose’ van A. Mc Broom en ‘We’ll Meet Again’ met een fantastische trompetsolo, bracht iedere vereniging ook apart een aantal muziekwerken ten gehore onder de zeer bezielende leiding van dirigent Jan Mertens.

Gerald Wijnen en Wilbert Alberts zorgden voor de pianobegeleiding.

Foto's: Els Timmermans

Klik op de foto om te vergroten.

 


 

Zeer geslaagde Caeciliamaandag.

Op maandagmorgen 20 november verzamelden zich ongeveer 40 Vriendenkringers in café Quatre Bras te Steyl voor de viering van de zogenaamde “Caeciliamannendag”.

Rond de klok van 12 uur werd een heerlijke kop goulashsoep genuttigd om aansluitend te vertrekken naar de Ulingshofweg in Venlo. Het Vriendenkringgezelschap werd ontvangen door Marcel Dings, mede-eigenaar van Dings Aardbeien en Brookberries, een bedrijf dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot dé specialist in de aardbeienteelt in kassen. Trots vertelde Marcel over zijn bedrijf dat met de modernste technieken op de meest milieuverantwoorde manier het jaar rond aardbeien levert van topkwaliteit. Na koffie en vlaai te hebben genuttigd werd met een muzikale aubade o.l.v. Pieter Janssen afscheid genomen van het aardbeienbedrijf. Het bezoek aan Dings aardbeien was een initiatief van tweede tenor Jan Klerken.

Vervolgens was het gezelschap te gast in café “Van Tienen” aan de Kaldenkerkerweg om rond de klok van 17 uur weer terug te keren in Steyl. Het stokoude Vriendenkringlied ‘Bièt neet in die bóttram’ met als solist Jos Konings werd weer eens ten gehore gebracht. Een kippenvelmoment. Waarschijnlijk moeten we terug gaan naar 2005 toen Jos het lied vertolkte tijdens een bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Sevilla. Ook nadat iedereen genoten had van een voortreffelijk buffet werden, met Wilbert Alberts aan de piano, nog een aantal liederen gezongen. Het sluitstuk van een zeer geslaagde Caeciliamaandag 2023.

Klik op de foto om deze te vergroten.

 


Zes jubilarissen gehuldigd bij Vriendenkring.

Maar liefst zes jubilarissen, goed voor 295 jaren lidmaatschap van het Steyler mannenkoor,  werden gehuldigd tijdens de Caeciliaviering. De zangers, die hun jubileum vierden, zijn respectievelijk Paul Benders (25 jaar lid), Hay Testroote (40 jaar), tweede dirigent Jan Knaapen (50 jaar), koorpreses Maurice Houba (50 jaar) en erevoorzitter Frans Dambacher en Jo Jacobs (beiden 65 jaar lid van Vriendenkring) 

Op zondag 19 november startten de feestelijkheden met een Eucharistieviering in de St. Martinuskerk te Tegelen. Tijdens deze dienst voerde Vriendenkring o.l.v. dirigent Jan Mertens de gezangen van de Russische Mis uit, aangevuld met een aantal toepasselijke werken. Met het zingen van ‘Ecce quomodo Moritur Justus’ werden de overleden zangers van de vereniging herdacht. De pianobegeleiding was tijdens deze dienst in handen van Wilbert Alberts.

Aansluitend aan deze dankdienst ging het ruim 70 personen tellende gezelschap naar verenigingshome zaal Vriendenkring, waar de feestelijkheden werden voortgezet met ’n brunch.

Na afloop van de brunch werden de jubilarissen gehuldigd met een persoonlijk woordje door vice-voorzitter Rob Timmermans. De heren kregen namens de vereniging een zilveren of gouden insigne opgespeld. Will Selen overhandigde namens het Koninklijk Nederlands Zangersverbond Limburg het zestal een jubileumspeld plus oorkonde. Aan de partners werd een prachtige bos bloemen overhandigd.

Hay Huys luisterde het geheel muzikaal op met zijn accordeon.

Klik op de foto om deze te vergroten.

 


Ledenportaal