maandag 15 april 2024
Lettergrootte

Fantastisch concert “Te gast bij Vriendenkring” (2023)

Een staande ovatie viel de ruim 120 zangers en muzikanten ten deel op zondag 6 november 2023 na afloop van de 36e editie van de concertreeks “Te gast bij Vriendenkring”. Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan had zangvereniging Vriendenkring twee mannenkoren, het Horster mannenkoor en de Leudalzangers uit Heythuysen, en Fanfare St. Barbara uit Sanderbout-Sittard uitgenodigd. Evenals bij Vriendenkring heeft Jan Mertens bij alle gezelschappen de muzikale leiding in handen.

Een gevarieerd programma met o.a. klassieke werken, soul, spirituals, volksliederen, country en popmuziek werd in een zeer goed gevuld Cultureel Centrum ‘De Haandert’ ten gehore gebracht. De Leudalzangers zongen o.a. “Steal Away”. Een Amerikaanse spiritual met prachtige samenzang gecomponeerd door een slaaf Wallace Willis. Fanfare St. Barbara speelde het afwisselingsrijke “Broken Sword” van Kevin Houben. Het Horster Mannenkoor zong het heerlijk countrynummer “Sixteen Tons”. De uitbuiting door mijneigenaars werd hier aan de kaak gesteld. Vriendenkring had succes met haar uitvoering van Gwahoddiad, een gospelsong gezongen in het Welsch dialect met pianobegeleiding van Gerald Wijnen.

Lees meer: Fantastisch concert “Te gast bij Vriendenkring” (2023)

Zeer sfeervol Jubileum-Astebleef-concert (2023)

Gezien de vele positieve reacties na afloop kunnen de mannen van zangvereniging Vriendenkring terugkijken op een zeer geslaagd Jubileum-Astebleefconcert.

Na een kort optreden op het Museumplein in Steyl vervolgde Vriendenkring haar optreden op het terras van zaal Vriendenkring waar het publiek in groten getale aanwezig was. Onder de toeschouwers bevonden zich ere-dirigent Cor Dorssers en  beschermvrouwe Claar Thijssen-Swinkels met echtgenoot oud-voorzitter René Thijssen. Van voorzitter Maurice Houba ontving Claar Thijssen-Swinkels een prachtige bos bloemen wegens haar 10-jarig jubileum als beschermvrouwe van Vriendenkring. Ook werd het nieuwste lid John Kierkels officieel geïnstalleerd als lid van Vriendenkring.

Lees meer: Zeer sfeervol Jubileum-Astebleef-concert (2023)

Vriendenkring in coronatijd (2021)

Vijf maart 2020 vond de laatste repetitie plaats van zangvereniging Vriendenkring om vervolgens pas met het hele koor terug te keren in zaal Vriendenkring op 9 september 2021. Dit alles t.g.v. de coronapandemie.

In de tussentijd vonden er nog wel enkele partijrepetities plaats en vanaf  6 mei 2021 repeteerden de Vriendenkringers tijdens een aantal zoom-reptities in eigen huiselijke omgeving. Drie geplande oefensessies in de buitenlucht op het Moubis terrein, konden geen doorgang vinden wegens de slechte weersomstandigheden.  Op 19 augustus werd de draad weer opgepakt en werd het Limburgs Schutterij Museum gekozen als oefenruimte omdat daar de onderlinge afstand van 1 1/2 meter gewaarborgd kon worden. Op zondag 5 september stonden de zangers van Vriendenkring weer voor het eerst op het podium om de officiële opening van de Steyler dag op te luisteren.

Lees meer: Vriendenkring in coronatijd (2021)

Kerstmis 2020

Voor het eerst sinds mensenheugenis stond er geen enkel Vriendenkringoptreden gepland vóór en tijdens de kerstdagen in 2020. Dit alles t.g.v. van de lockdown, zoals die door de regering werd afgekondigd ter bestrijding van  de verspreiding van het coronavirus. Tussen 5 maart en 16 juli  en vanaf 1 oktober vonden alle repetities geen doorgang. In de tussenliggende periode vonden een aantal partijrepetities plaats met in acht neming van de coronavoorschriften.

Lees meer: Kerstmis 2020

Veel publiek bij Dankje-Welkomconcert (2019)

Reeds enkele jaren wordt er door Vriendenkring op de dag van de laatste repetitie vóór de vakantie een open lucht concert gegeven. Het oorspronkelijke, door de gemeente Venlo gesponsorde Astebleef concert,  kreeg dit jaar een heel andere naam: Dankje-welkomconcert: Dirigent Cor Dorssers, 19 jaar de muzikale leider van Vriendenkring en inmiddels tot eredirgent benoemd, werd uitgebreid bedankt voor zijn bewezen diensten en Jan Mertens werd als nieuwe dirigent welkom geheten door voorzitter Maurice Houba en voorgesteld aan het massaal opgekomen publiek. Ook de plaats van het concert was nieuw: Het terras bij zaal Vriendenkring in Steyl, waar uitbater Nino Venezia de gasten een uitstekende ontvangst bereidde.

 

Lees meer: Veel publiek bij Dankje-Welkomconcert (2019)

Slechts één optreden in 2020

Bijzonder veel complimenten ontvingen de zangers en dirigenten Jan Mertens en Jan Knapen van Vriendenkring voor hun bijdrage aan het door Stichting Tegelen.NL georganiseerd concert om “75 jaar Vrede” te vieren op 8 maart 2020. Naar later bleek, was dit het enigste optreden van zangvereniging Vriendenkring in 2020. T.g.v. het coronavirus werden alle verdere uitvoeringen en activiteiten afgelast.

Met o.a. ‘Frieden’ van Gotthilf Fischer, een mooie uitvoering van ‘Tibie Paiom’ en het majestueuze Gwahoddiad (Leweis Hartsough) verraste Vriendenkring het in groten getale opgekomen publiek in ‘De Haandert’ te Tegelen.

Naast het Steylerse mannenkoor gaven ook Harmonie Sempre Avanti met soliste Thari Knaapen, vocaal ensemble Campanella en de Tegelse Hofzangers acte de présence en brachten bij het thema passende muziekstukken ten gehore.

Lees meer: Slechts één optreden in 2020

Jubileumconcert 2018

Het jubileumconcert, dat zangvereniging Vriendenkring gaf op 14 oktober 2018 in samenwerking met het Oeral Kozakkenkoor kan als zeer geslaagd worden gekwalificeerd. Voor een zeer goed gevulde Haandertzaal met meer dan 375 bezoekers, beten de Vriendenkringmannen het spits af met een drietal werken waaronder de première van Gwahoddiad, een van oorsprong Amerikaanse hymne uit Wales. Vriendenkring werd gedirigeerd door Cor Dorssers en aan de piano begeleid door Ludy Rours.

Vervolgens was het de beurt aan het Oeral Kozakkenkoor o.l.v de zeer geëngageerde dirigent Gregor Bak met een 15 tal werken uit de Russisch orthodoxe liturgie en volksliederen uit  Rusland. De grote kwaliteit en muzikaliteit van zowel de solisten als de overige zangers zorgden bij het publiek voor veel enthousiasme en een staande ovatie.

Lees meer: Jubileumconcert 2018

Ledenportaal